Reklama
 
Blog | Fedor Gál

Romský výtvarník?

Seděl jsem nedávno u Rudy Dzurka, skvělého výtvarníka. Postěžoval si na byrokratické obstrukce, které mu stěžují prodej jeho děl.

Zavolal jsem rovnou kamarádovi a poptal se, jestli není možnost uspořádat  prodejnou výstavu romskému výtvarníkovi. Podvědomě jsem zřejmě předpokládal, že když řeknu jenom skvělý výtvarník, tak to nebude stačit. Když k tomu dodám Rom, tak to zabere.

Ano, Ruda Dzurko je umělec a Rom. Mimoděk jsem si vzpomněl, že na slovenské wikipedii jsem uveden jako židovský podnikatel. Nepochybně jsem žid a nepochybně jsem také podnikatel. Toto spojení však předpokládá, že žid a podnikatel nejsou nezávislé charakteristiky, a to bez ohledu na to, jestli jsem dobrý nebo špatný žid, religiózní, nebo sekulární žid, úspěšný nebo neúspěšný podnikatel, jestli půjčuji na úrok, nebo podnikám v mediích.

Neznámí spolutvůrce hesla „Fedor Gál“ ve slovenské wikipedii chtěl „jenom“ zdůraznit své vidění světa. Totéž já ve svém telefonátu kamarádovi. Oba jsme ve svých výrocích prezentovali předsudek. Omlouvám se Rudovi a čtenáře odkazuji na video zde:

Reklama

http://www.fedorgal.cz/inspirace-a-motivace/rudo-dzurko/